Uit de Bezemkast komen

Artikelindex

Er zijn verschillende niveaus van het 'Uit de Bezemkast' zijn. Veel paganisten en heksen laten gewoon  hun familie of partners weten over hun spiritualiteit en dat is genoeg. Veel mensen beschouwen  religie sowieso als een privé ding - ongeacht welke religie dat ook moge zijn - en zijn volkomen tevreden met het aantal mensen in hun leven en beperken de details. Veel meer mensen zijn van mening dat als gevraagd wordt naar hun spirituele leven ze de waarheid zeggen, maar verder niet in-your-face over paganisme of hekserij spreken.

Andere mensen zijn mondiger en zijn van mening dat als je echt in iets gelooft je het iedereen moet vertellen en doen dat met trots. Dit zijn de mensen die je ziet op de televisie bij de bespreking van Pagan en Heksen rechten. Zij zijn degenen die openlijk onderwijzen en zijn vaak de leiders/sters van de lokale heidense gemeenschap. Sommige hebben eigen winkels, voeren ceremonies uit als heidense geestelijken of werken als liaison tussen de heidense gemeenschap en de niet-heidense wereld.

Een van de redenen dat het zo moeilijk is om een nauwkeurige telling van het aantal Pagans en  Heksen te krijgen is omdat er zijn zoveel mensen zijn die hun overtuigingen gewoon privé houden. Schattingen in de Verenigde Staten alleen al suggereren dat er ergens tussen de 200.000 tot twee miljoen paganisten en heksen zijn. De universiteit Leiden (faculteit vergelijkende godsdienstwetenschappen) schat dat er in Nederland rond de 1000 heksen zijn. (We hebben hier hartelijk om gelachen met z'n allen.)

Als Paganisten en heksen meer bewegen richting mainstream, komen meer en meer mensen 'Uit de Bezemkast'. Sommige zijn flamboyant, anderen zijn meer discreet en rustig. Anderen komen helemaal niet uit de kast omdat ze zich zorgen maken over de reacties die ze misschien krijgen. Hou in gedachten dat er een groot verschil is tussen iets privé houden en iemand bedriegen.

Ben je een tiener die probeert om te beslissen wat je tegen je ouders moet zeggen over Paganisme en Hekserij lees dan ook: “Mijn ouders willen niet dat ik aan Hekserij doe”