Uit de Bezemkast komen

Artikelindex

Er zijn verschillende niveaus van het 'Uit de Bezemkast' zijn. Veel paganisten en heksen laten gewoon  hun familie of partners weten over hun spiritualiteit en dat is genoeg. Veel mensen beschouwen  religie sowieso als een privé ding - ongeacht welke religie dat ook moge zijn - en zijn volkomen tevreden met het aantal mensen in hun leven en beperken de details. Veel meer mensen zijn van mening dat als gevraagd wordt naar hun spirituele leven ze de waarheid zeggen, maar verder niet in-your-face over paganisme of hekserij spreken.

Andere mensen zijn mondiger en zijn van mening dat als je echt in iets gelooft je het iedereen moet vertellen en doen dat met trots. Dit zijn de mensen die je ziet op de televisie bij de bespreking van Pagan en Heksen rechten. Zij zijn degenen die openlijk onderwijzen en zijn vaak de leiders/sters van de lokale heidense gemeenschap. Sommige hebben eigen winkels, voeren ceremonies uit als heidense geestelijken of werken als liaison tussen de heidense gemeenschap en de niet-heidense wereld.

Een van de redenen dat het zo moeilijk is om een nauwkeurige telling van het aantal Pagans en  Heksen te krijgen is omdat er zijn zoveel mensen zijn die hun overtuigingen gewoon privé houden. Schattingen in de Verenigde Staten alleen al suggereren dat er ergens tussen de 200.000 tot twee miljoen paganisten en heksen zijn. De universiteit Leiden (faculteit vergelijkende godsdienstwetenschappen) schat dat er in Nederland rond de 1000 heksen zijn. (We hebben hier hartelijk om gelachen met z'n allen.)

Als Paganisten en heksen meer bewegen richting mainstream, komen meer en meer mensen 'Uit de Bezemkast'. Sommige zijn flamboyant, anderen zijn meer discreet en rustig. Anderen komen helemaal niet uit de kast omdat ze zich zorgen maken over de reacties die ze misschien krijgen. Hou in gedachten dat er een groot verschil is tussen iets privé houden en iemand bedriegen.

Ben je een tiener die probeert om te beslissen wat je tegen je ouders moet zeggen over Paganisme en Hekserij lees dan ook: “Mijn ouders willen niet dat ik aan Hekserij doe”

 


Achtergrond

Dertig jaar geleden was coming out als heiden, paganist, heks of Wicca vrij ongehoord. De enige mensen die daadwerkelijk uit de kast waren, waren heidense auteurs - mensen zoals Sybil Leek, Ray Buckland, Scott Cunningham, Isaac Bonewits en Starhawk. Dit waren de mensen die leiders werden van de moderne heidense beweging, gewoon omdat ze het meest zichtbaar waren.

Tijdens de jaren '80 van de vorige eeuw kwamen steeds meer boeken beschikbaar over heidendom en hekserij en een van de onderwerpen die bijna overal werden besproken was het besluit om uit de kast te komen of niet. In de daaropvolgende decennia werd het internet een informatiebron in ieder huishouden en café. Pagan en Wiccan networking sites werden rechtstreeks beschikbaar. Op de Aarde gebaseerde spiritualiteit werd toegankelijk voor de massa en meer en meer besefte men dat het goed was uit de kast te komen.

 


Voordelen

Er zijn verschillende positieve aspecten om openlijk een heiden of Wicca te zijn. Om te beginnen ben je vrij om je ware zelf niet te verbergen. Wanneer je met anderen hebt gedeeld wie je bent wordt  het veel gemakkelijker om eerlijk en open te zijn over andere dingen. Als het aankomt op controversiële kwesties; Wiccans, heksen en pagans zijn vaak de eersten die brieven schrijven  naar regeringsvertegenwoordigers, marcheren in optochten en protesten organiseren. Doordat je bekend staat als Pagan kunnen gelijkgestemde mensen je vinden als ze je hulp nodig hebben. Evenzo, als je hen nodig hebt, zul je in staat zijn om ze te vinden als ze uit de kast zijn.

Tot slot is er een gevoel van bevrijding die gepaard gaat met het uit de kast komen. Zelfs als je niet een van die in-your-face heidenen bent en het alleen verteld hebt aan vrienden en familie is een sfeer van openheid ontstaan. Als je eenmaal uit de kast bent hoeft je je geen zorgen te maken dat andere mensen het zullen ontdekken, want je hebt het al te kennen gegeven, op je eigen voorwaarden.

 


Nadelen

Voor sommige mensen is het idee van coming out als Pagan of Wicca angstaanjagend. Zij kunnen het gevoel hebben dat ze vervolgd worden door lokale fundamentalistische groeperingen of dat ze hun baan, kinderen, enzovoort dreigen te verliezen. Als dit van belang is voor je moet je lezen over je rechten als Pagan.

Sommige heidenen kiezen er voor om niet uit de kast te komen vanwege de vrees die verband houdt met het verleden. Er is soms een punt van zorg dat uit de kast komen als Pagan of Wicca dit zou kunnen leiden tot een herhaling van de Burning Times die speelde in de Middeleeuwen.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat als je eenmaal uit de kast bent het een weg is met eenrichtingsverkeer. Je kunt niet opeens terugnemen dat je Wicca of Pagan bent, mensen zullen het niet snel vergeten. Dit is de reden waarom het geen slecht idee is om geleidelijk aan te doen. In plaats van wakker te worden op een ochtend en je gloednieuwe “Ik ben een heks, deal with it!”- shirt aan te trekken, kan het beter zijn om het eerst je familie te vertellen, dan vrienden en uiteindelijk open te worden met anderen. Hoe dan ook, het is iets wat je kunt doen in het tempo dat het beste voelt voor jou.

 


Samenvattend

Uiteindelijk is de beslissing om uit de kast te komen er een die aandacht en mogelijk een slimme planning vraagt. Het is ook afhankelijk van hoe je denkt dat de boodschap zal worden ontvangen. Je kunt aangenaam verrast worden en steun en vriendschap vinden op plaatsen die je niet zou verwachten - het is mogelijk dat je lieve oude vader en moeder je nieuwe spiritualiteit omarmen in plaats van het af te keuren. Praat met mensen die al uit de bezemkast zijn en vraag hen om advies over hoe ze aan hun families en vrienden hebben verteld wie ze zijn.

Tot slot, je mag het nooit, nooit van iemand anders vertellen zonder hun toestemming. Het is een persoonlijke keuze en hoewel je meer dan welkom bent om mensen over je religie te vertellen - zonder bekeren natuurlijk – het staat je niet vrij om aan te kondigen dat andere mensen Pagan of Wicca zijn, tenzij ze al uit de kast zijn.

Religie en spiritualiteit is een privé en persoonlijk onderwerp, maakt niet uit wie je bent. 'Uit de Bezemkast' komen is een keuze die alleen jij kunt maken voor jezelf. Het is iets dat je kunt kiezen om te doen als de tijd rijp is voor jou - of niet.

Als je besluit naar buiten te komen hier enkele belangrijke tips over hoe dit te doen: Hoe kom je 'Uit de Bezemkast'