Witte Wyven

Per Terra (Frederika Rademaker) wijdt in in de lijn van de Witte Wyven. De lijn loopt terug tot Lia van den Bulk.

Witte Wyven zijn over het algemeen erfheksen. Dat betekent dat het van vrouw op vrouw ging en ze werden als kind met kruiden, zalf maken en magie opgevoed. De meeste kinderen werden vroeger bij de Witte Wyven in de cirkel verwekt. Een van de Witte Wyven werd uitverkoren tot heksenkoningin. Al vanaf het jaar 1200 n.o.j. is dit gebruik gedocumenteerd vertelde Lia eens in een interview.

In onze lijn was het Willemien en later haar dochter Lia van den Bulk, die waren uitverkoren als heksenkoningin. Lia had een coven - de Zwarte Panter - en leidde mensen op en wijde ze in in de oude hekserij. Mannen hadden een taak als patriarch. Zij kwamen haast nooit in de cirkel, zij hadden de taak om de magische rommel op te ruimen. Diegene die zijn ingewijd in deze lijn, zijn dus ingewijd in de oude hekserij.

Zowel Alexandrians als Gardnerians die al 3e graad waren ingewijd, zijn later in de lijn van de Witte Wyven ingewijd. We kunnen ook wel stellen dat wicca en hekserij toch behoorlijk van elkaar verschillen. Witte Wyven geloven ook niet in de wicca regel "doe wat je wilt, maar schaad niets of niemand" maar geloven in de wet van oorzaak en gevolg.

Per Terra is ingewijdt in deze lijn. De hekserij die wij beoefenen baseren we op hoe het in de Oudheid werd beoefend.  Men noemt ons daarom ook wel Traditionals. Wij zijn eclectische heksen die werken volgens de Oude Traditie.

Hekserij is al eeuwen oud. Er zijn bronnen gevonden waarin gesproken werd van gebruiken en rituelen uit de Romeinse tijd en er zijn zelfs verwijzingen naar de oertijd. De mensen hielden vroeger heel erg vast aan hun volksgebruiken en men wist niet beter of dat werd altijd al gedaan.

Tegenwoordig is er door vele onderzoekers vastgesteld dat al deze volksgebruiken terug te voeren zijn naar Keltische en Germaanse stammen die een Natuurreligie aanhingen waarop de tegenwoordige Wicca, Hekserij en Paganisme is gebaseerd.

Er zijn veel legendes en verhalen over Witte Wyven. Op de website van Abe van der Veen vind je er vele.