Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/terra/domains/perterra.nl/public_html/templates/pertarrainhoud2017/functions.php on line 199

Dus jij wilt heks worden?

Artikelindex

Betekent heks zijn dat ik met mijn vinger kan wijzen en dat er dan van alles gebeurt of dat ik op een bezemsteel kan vliegen of dat ik mensen in een pad kan veranderen?

Nou nee ... niet helemaal....

Hekserij is een natuurreligie, een spiritueel pad dat zowel door vrouwen als door mannen wordt gevolgd. Dit pad is gericht op het herstellen en ontwikkelen van de band met de natuur en de voorkerkelijke Goden en Godinnen. Alle Goden en Godinnen zijn aspecten van de Ene Goddelijke Kracht, die ook wel de Bron, het Ene, het Al of de Oorsprong wordt genoemd.

De rituelen en gebruiken van de hekserij zijn er op gericht een hereniging en verbinding te vinden met de Levenskracht van de natuur, zowel hier op aarde als in het ons omringende universum. Net als vroeger ontmoeten heksen - mannen en vrouwen - elkaar vandaag de dag bij volle maan of bij het wisselen van de seizoenen in open velden, in huizen in voorsteden of gewoon in iemands achtertuin om zichzelf in harmonie te brengen met de natuurkrachten. Door de kracht van de natuur te vieren - zowel binnen als buiten zichzelf - trachten heksen een glimp op te vangen van de essentie van de natuur. De essentie die zowel in deze wereld besloten ligt als ook daar buiten. Door middel van ritueel drama, poëzie, gezangen en het in harmonie leven met de Aarde en al hetgeen ze voortbrengt en heeft voortgebracht, legt een heks contact met de natuurkrachten.

De rituelen en gebruiken van de hekserij zijn niet enkel gericht op contact leggen met het Goddelijke in de natuur, maar tevens op het begrijpen van onze eigen psyche en het Goddelijke in onszelf. Het belang van de rituelen ligt niet in hun uiterlijke vorm maar vooral in hun diepere symboliek en betekenis.

Hekserij is zowel een religie als een kunde. Als religie is haar doel - zoals alle religies - het individu of de groep in harmonie te brengen met het Goddelijke, het scheppende beginsel van de kosmos en al zijn manifestaties op alle niveaus. Als kunde is het doel om praktische resultaten te bereiken met geestelijke krachten, met een goede, nuttige en genezende intentie.

Hekserij in het algemeen kent geen voorschriften en geen dogmatische leerstellingen of overtuigingen. De hekserij kent geen hiërarchische structuur of organisatie. Zij erkent dat de individuele beoefenaar zelf uiteindelijk de laatste autoriteit is over zijn of haar inzichten, daden en beslissingen. Heksen geloven dat ze zelf de mogelijkheid hebben om het mysterie van de natuur te ervaren zonder dat iemand hen oplegt hoe ze dat moeten doen. Om deze “eenheid” met het Goddelijke in de natuur te ervaren werken heksen dikwijls samen in een kleine groep die “coven” of “heksencirkel” of “–kring” genoemd wordt. De heksencirkel laat ruimte voor individuele ontplooiing maar biedt ook de mogelijkheid om in een groep krachten te bundelen. De heksencirkel wordt meestal geleid door een hogepriesteres  en/of een hogepriester. De verschillende heksencirkels zijn autonoom maar meestal werken ze volgens een of andere heksenstroming. Eclectische heksen nemen onderdelen en rituelen uit diverse stromingen, tradities en culturen al naar gelang wat het beste bij hen en hun pad past.

Niet iedereen werkt echter in groepsverband. Sommigen geven er de voorkeur aan om hun eigen manier van werken verder te ontplooien, door onder meer gepubliceerde werken te raadplegen. Boeken kunnen wel bijdragen aan een zeker inzicht in hekserij en natuurreligie maar de essentie van de hekserij kan alleen begrepen worden door rituelen zelf uit te voeren en te ervaren. Hekserij is een ervaringsreligie.