Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/terra/domains/perterra.nl/public_html/templates/pertarrainhoud2017/functions.php on line 199

Help! Ik heb een Pagan in de klas?!

Artikelindex

Voor onderwijzers en leraren over paganisme / heidendom

Een leerling op je school of in je klas beoefent een religie waar je misschien niet zo bekend mee bent. Dit artikel is om je informatie te geven zodat je de verschillende ervaringen kan begrijpen die deze leerling mogelijk met je zal delen en beantwoordt vele vragen die het zou kunnen oproepen.

Wat gelooft en doet een Pagan leerling?

Paganisten, ook wel Heidenen genoemd, volgen over het algemeen een niet-evangeliserende, niet-dogmatische spiritualiteit en er kunnen net zo veel varianten tussen heidense religieuze overtuigingen zijn als tussen de denominaties van het christendom. De meest beoefende vormen van het heidendom zijn Wicca, Hekserij, Sjamanisme, Asatru, Druïderij of gewoon heidendom, net zoals een christen katholiek, hervormd, gereformeerd of gewoon christelijk kan zijn. Allen zijn enigszins verschillend van elkaar. Hierdoor kunnen de volgende uitspraken niet gelden voor elke Pagan / Heiden die je tegenkomt. Er zijn een aantal gebruiken die over het algemeen vaak voorkomen bij Paganisten / Heidenen, echter de leerling of zijn ouders kan je vertellen of hun gebruiken aanzienlijk verschillen van de volgende informatie.

Een Pagan leerling zal een op de Natuur gebaseerde, polytheïstische religie volgen

god and goddessEen Pagan leerling zal het goddelijke eren als God en Godin, soms met een feministische nadruk op de Godin. Een gevolg hiervan is dat de leerling waarschijnlijk sekse-gelijkheid als een vaststaand gegeven ziet. Een Pagan leerling zal religieuze ceremonies vieren met kleine groepen tijdens Volle Manen en aan het begin en het midden van elk seizoen, in plaats van met grote gemeenten in een vast wekelijks schema. Deze vieringen worden vaak 'rituelen' genoemd en de gemeenschap komt bij elkaar in 'covens' of 'kringen'. Zie ook 'Wiel van het Jaar'. Enkele van de items die vaak gevonden worden op het altaar tijdens een heidense ceremonie zijn beelden van de Godin en/of God, kaarsen, kristallen, een staf, de athame - een dubbelsnijdende dolk met botte snijranden, gebruikt als symbool en niet als een instrument om te snijden - schaaltjes , ketels, wierook en een vijfpuntige ster, het pentagram of pentakel.