Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/terra/domains/perterra.nl/public_html/templates/pertarrainhoud2017/functions.php on line 199

Rites of Passage - Overgangsrituelen

In vrijwel alle culturen zie je dat op belangrijke momenten in het leven van een mens rituelen worden uitgevoerd die traditioneel zijn in die cultuur. Geboorte, huwelijk en dood zijn van die belangrijke gebeurtenissen. Bij geboorte (dopen), huwelijk en uitvaarten zie je dat “traditie” meestal betekent “christelijke traditie”. Voor veel mensen die niet (meer) bij een kerk horen betekent dit dat er helemaal geen ritueel wordt gehouden. In de hekserij zijn er geen standaardrituelen. Dat betekent dat je als heks zelf moet nadenken over bijvoorbeeld een geboorteritueel (naamgevingsritueel), een heksen-huwelijk (handvasting) of een heksen-uitvaart. Je kunt dit allemaal zelf regelen met behulp van je coven-leden, familie en vrienden of je kunt je daarin laten bijstaan door een paganistische of heidense ritueelbegeleider.  Per Terra kan je hierbij helpen. Als hogepriesteres van de Cirkel van de Godin ben ik ervaring in het begeleiden van rituelen.

Vier je Leeftijd en Wijsheid

De Crone

In het begin van onze westerse samenleving was de rol van matriarch een geëerde rol. Naar oudere vrouwen werd opgekeken, ze werden vereerd en gerespecteerd. Zij waren degene naar wie je toe ging om genezen te worden, als je advies wilde of als een buurman je geit had gestolen. Deze vrouwen stonden bekend als hoeders van wijsheid en werden dienovereenkomstig behandeld.

Op een bepaald moment, in een niet zo ver verleden, werden oudere vrouwen objecten van hoon en spot. Het werd een schande om oud te zijn en in plaats van geëerd, werden ouderen geweerd uit de samenleving en genegeerd totdat ze gewoon een soort van verdwenen. Nu echter is er een nieuwe beweging aan de horizon. Vrouwen zijn begonnen hun leeftijd terug te claimen en als onderdeel van dat proces hebben ze de naam van Crone weer aangenomen.

Lees meer...

Handvasten (heksenhuwelijk)

Handvasten is een prachtig en bijzonder ritueel. Een ritueel waarin je letterlijk aan elkaar wordt verbonden, voor een jaar en 1 dag, voor dit leven (of: zolang de liefde/vriendschap/etc. duurt) of voor eeuwig (dus ook je komende incarnaties). Het is een ritueel wat niet specifiek is voorbehouden aan heksen (paganisten). Iedereen kan het doen.

Handvasten is een van de meest populaire overgangsrituelen. Het is een doorgangsrite waarin de polariteit, de harmonie tussen het mannelijke en het vrouwelijke die in de Hekserij en andere natuurreligies zo belangrijk is, het meest tot uiting komt. De meeste heksen zien de handvasting niet voor niets als een afspiegeling van het Heilige Huwelijk: de verbintenis tussen de Godin en de God.

Lees meer...