Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/terra/domains/perterra.nl/public_html/templates/pertarrainhoud2017/functions.php on line 199

Vier je Leeftijd en Wijsheid

Artikelindex

De Crone

In het begin van onze westerse samenleving was de rol van matriarch een geëerde rol. Naar oudere vrouwen werd opgekeken, ze werden vereerd en gerespecteerd. Zij waren degene naar wie je toe ging om genezen te worden, als je advies wilde of als een buurman je geit had gestolen. Deze vrouwen stonden bekend als hoeders van wijsheid en werden dienovereenkomstig behandeld.

Op een bepaald moment, in een niet zo ver verleden, werden oudere vrouwen objecten van hoon en spot. Het werd een schande om oud te zijn en in plaats van geëerd, werden ouderen geweerd uit de samenleving en genegeerd totdat ze gewoon een soort van verdwenen. Nu echter is er een nieuwe beweging aan de horizon. Vrouwen zijn begonnen hun leeftijd terug te claimen en als onderdeel van dat proces hebben ze de naam van Crone weer aangenomen.

 

Waar ooit het woord werd gebruikt om een oude en zwakke heks af te beelden, is het nu vrijwillig aangenomen door levendige, opwindende, gezonde en sterke vrouwen. Het wordt gebruikt als een term om te zeggen "Ik ben volwassen en wijs en heb de leeftijd van ervaring ... en ik ben er trots op." Meer en meer vrouwen vieren dit derde aspect van het leven met een Croning Ceremony. Immers, we vieren het stadium van Maagd en Moeder, waarom niet het stadium van Crone verwelkomen?

Crone en Sage

De Sage of wijze oude man, is de mannelijke tegenhanger van de Crone. Hij is een mentor in spirituele en filosofische zaken en hij staat bekend om zijn wijsheid en heldere kijk op dingen. Zijn wijsheid is die welke komt met de jaren en is vergaard door reflectie en ervaring.  In oude tijden waren Sages binnen een gemeenschap de mannen die een rijk leven hadden geleid, veel hadden ervaren en bedachtzaam omgingen met deze kennis.

Sage and Crone, Sage and Crone,
natures way shall be our own.
Crone and Sage, Crone and Sage,
wisdom is the gift of age.

Ook ik heb inmiddels stadium van Crone bereikt. Misschien is het voor jou nog niet zo ver om tot de gelederen van de Crone te behoren, maar ken je genoeg vrouwen die het al zijn. Als het jouw beurt is, omarm dan het feit dat je ouder en wijzer bent geworden. Immers, je hebt vrienden die met open armen op je wachten, klaar om te fluisteren, "Welkom".