Vier je Leeftijd en Wijsheid

Artikelindex

De Crone

In het begin van onze westerse samenleving was de rol van matriarch een geëerde rol. Naar oudere vrouwen werd opgekeken, ze werden vereerd en gerespecteerd. Zij waren degene naar wie je toe ging om genezen te worden, als je advies wilde of als een buurman je geit had gestolen. Deze vrouwen stonden bekend als hoeders van wijsheid en werden dienovereenkomstig behandeld.

Op een bepaald moment, in een niet zo ver verleden, werden oudere vrouwen objecten van hoon en spot. Het werd een schande om oud te zijn en in plaats van geëerd, werden ouderen geweerd uit de samenleving en genegeerd totdat ze gewoon een soort van verdwenen. Nu echter is er een nieuwe beweging aan de horizon. Vrouwen zijn begonnen hun leeftijd terug te claimen en als onderdeel van dat proces hebben ze de naam van Crone weer aangenomen.

 

Waar ooit het woord werd gebruikt om een oude en zwakke heks af te beelden, is het nu vrijwillig aangenomen door levendige, opwindende, gezonde en sterke vrouwen. Het wordt gebruikt als een term om te zeggen "Ik ben volwassen en wijs en heb de leeftijd van ervaring ... en ik ben er trots op." Meer en meer vrouwen vieren dit derde aspect van het leven met een Croning Ceremony. Immers, we vieren het stadium van Maagd en Moeder, waarom niet het stadium van Crone verwelkomen?

Crone en Sage

De Sage of wijze oude man, is de mannelijke tegenhanger van de Crone. Hij is een mentor in spirituele en filosofische zaken en hij staat bekend om zijn wijsheid en heldere kijk op dingen. Zijn wijsheid is die welke komt met de jaren en is vergaard door reflectie en ervaring.  In oude tijden waren Sages binnen een gemeenschap de mannen die een rijk leven hadden geleid, veel hadden ervaren en bedachtzaam omgingen met deze kennis.

Sage and Crone, Sage and Crone,
natures way shall be our own.
Crone and Sage, Crone and Sage,
wisdom is the gift of age.

Ook ik heb inmiddels stadium van Crone bereikt. Misschien is het voor jou nog niet zo ver om tot de gelederen van de Crone te behoren, maar ken je genoeg vrouwen die het al zijn. Als het jouw beurt is, omarm dan het feit dat je ouder en wijzer bent geworden. Immers, je hebt vrienden die met open armen op je wachten, klaar om te fluisteren, "Welkom".


Claim de naam van Crone terug

In het begin van culturen over de hele wereld werd de vrouwelijke ouderling beschouwd als een wijze vrouw. Ze was de genezer, de leraar, de interpretator van kennis. Ze bemiddelde geschillen, ze had invloed op tribale leiders en zij zorgde voor de stervende als deze hun laatste adem uitblies. Voor veel vrouwen in de hekserij en andere heidense religies, is het bereiken van de status van Crone een belangrijke mijlpaal. Deze vrouwen dragen de naam van Crone op een positieve manier en zien het als een tijd om vreugdevol te verwelkomen en hun positie als ouderling binnen de gemeenschap in te nemen.

Vier Veranderingen

Lange tijd was het een belediging een 'Crone ' genoemd te worden. Dit woord impliceerde een gerimpeld, gebochelde oude vrouw, ongewenst en ongeliefd. Vrouwen die een hoge leeftijd bereikt hadden werden afgedaan als nutteloze toverkollen en er viel daarover niets te vieren. Gelukkig, de tijden veranderen en meer en meer vrouwen zijn blij met dit aspect van hun leven. We besteden jaren in de gedaante van de Maagd, gevolgd door – voor velen van ons – een paar decennia als Moeder. Waarom deze volgende fase van het leven niet vieren?

Vrouwelijk op elke leeftijd

Meer vrouwen in de vijftig, zestig en zelfs zeventig zien af van alle pracht en praal van "valse jeugd" die een deel van de samenleving is geworden de laatste paar decennia. Het is niet ongewoon om volwassen vrouwen te zien met prachtige manen van zilver haar, terwijl ze tien jaar geleden misschien een klein fortuin zouden hebben besteed om de grijze strengen te verbergen. Oudere vrouwen daten jongere mannen - immers, we leven langer dan zij - en ze hebben drukke, actieve sociale agenda's.

Vrouwen zijn tegenwoordig veel meer bereid om hun seksualiteit en vrouwelijkheid te omarmen in de jaren die niet zo lang geleden beschouwd werden als het moment van de, bij gebrek aan een betere term, opdroging. We zijn eindelijk in staat het idee terug te nemen dat wijsheid met de jaren   komt en we zijn verheugd over de kracht van onze eigen energie. We leven langer, we zijn zelfvoorzienend en we zijn bereid om onze kennis en ervaring te delen met anderen. We zijn slim en hebben zelfvertrouwen - en dat is sexy.

 


Croning Ceremonie:
Viering van Vrouwenwijsheid

Voor veel vrouwen is het bereiken van de leeftijd van Crone uitgegroeid tot een mijlpaal van eer. Vier je eigen Cronehood met een ceremonie, een feest, of verheug je gewoon in het gezelschap van vrienden.

Verblijdt je in je eigen wijsheid

Elke vrouw kan een Croning ceremonie doen, al zullen de meeste er van oudsher voor kiezen te wachten tot ze minstens vijftig jaar oud. Dit komt mede door de fysieke veranderingen in het lichaam, maar ook vijf decennia van leren is niet te versmaden! In sommige tradities is het gebruikelijk te wachten tot na de menopauze met een Crone te worden. Echter, sommige vrouwen in de dertig menstrueren niet meer en sommige vrouwen blijven menstrueren tot in de zestig. Dus de timing van je ceremonie zal afhangen van de richtlijnen van je specifieke pad.

Een Croning ceremonie kan worden uitgevoerd door een hogepriesteres, maar kan ook worden uitgevoerd door andere vrouwen die de positie van Crone al hebben bereikt. De ceremonie zelf wordt meestal uitgevoerd als onderdeel van een vrouwen-cirkel, een Esbat of een Sabbat bijeenkomst. Er is geen vaste regel voor hoe een ceremonie wordt uitgevoerd, maar veel vrouwen die die de positie van Crone al hebben bereikt willen graag dat het op zijn minst enkele van de volgende onderdelen bevatten:

  • Een geleide meditatie ter ere van het archetype van de Wijze Vrouw
  • Symbolen van initiatie - een staf, een speciale mantel, een krans of kroon
  • Een symbool van de overgang naar Cronehood - het binnen komen door  een gordijn of een tunnel, het oversteken van een ceremoniële drempel
  • Een uitwisseling van geschenken of zegeningen (een Croning mand gevuld met chocolade en kruidenthee is populair)

Sommige vrouwen kiezen ervoor om een nieuwe naam aan te nemen tijdens hun Croning Ceremonie. Dit is zeker niet verplicht, maar net als we soms nieuwe namen aannemen bij andere mijlpalen in ons leven, als je het gevoel hebt dat je dit wilt doen, doe dat dan. Je Crone-naam kan je voor jezelf houden, alleen delen onder vrienden of verkondigen aan de wereld.

Over de drempel naar Cronehood gaan kan een belangrijke gebeurtenis in het leven van een vrouw zijn. Het is een viering van alles wat je hebt geleerd en alles wat je nog komt te weten in de toekomst. Voor veel vrouwen is het een tijd om nieuwe verbintenissen en geloften aan te gaan. Als je ooit een leidende positie in een bepaald aspect van je leven wilde innemen, nu is een goed moment om dit te doen. Deze derde cyclus van je leven is die waarin je een Elder wordt en je hebt aangesloten bij een speciale groep. Je hebt een leven van prestaties achter je en tientallen jaren voor je om naar uit te kijken.

Het woord Crone is nu een woord van de macht voor je, dus vieren.

Je hebt het verdiend!